Pepparkaka, blodpudding och mjukost

Rubriken är missvisande och borde egentligen läsas från fel håll.

Vi börjar med mjukost. Jag har alltid hatat mjukost. Det är en kvarleva från dagis och jag vet egentligen inte om jag på allvar sett detta livsmedel sedan dess. I ett hem som jag tar på allvar.

Mjukosten finns i tub och plastförpackning (?) med olika smaker som räk-, skink- och paprikasmak. Smältost tror jag att den kallades för i hemkunskapsboken, vilket kanske är bra eftersom den absolut inte får förväxlas med mjuk färskost (som är god).

Kavli är en av de stora mjukosttillverkarna. Det är ett norskt påfund, företaget har 600 anställda och 1,4 miljarder norska kronor i omsättning per år, säger Wikipedia. Egentligen ointressant för det här inlägget.

Varje år blir det jul. Varje år vid jul ska det ätas pepparkakor. I början av 00-talet var det någon som kom på att mögelost var en hit till våra svenska peppriga kakor. Denna goda smak skulle snabbt förstöras av flertalet svenskar vars hjärtan bultade för smältosten. Pepparkakor med mögelsmältost – JA!

Plötsligt händer det. Man går utanför de invanda mönstren och testar något nytt. I brist på gorgonzola står jag där med en pepparkaka insmord i smältost och njuter.

Det är för jävligt att ingenting någonsin kan få vara som det alltid har varit.

Med munnen full av pepparkaka har jag nu kommit fram till att smaken påminner om blodpudding på flera plan. Blodpudding är ingen favorite men kanske med lite smältost?

Det känns overkligt, men det kan var it.

Annons

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s